Интересно природно явление ще премине над България.По време на преминаването на

...
Интересно природно явление ще премине над България.По време на преминаването на
Коментари Харесай

Метео Балканс: Рядък за цял свят феномен връхлита всеки момент България

Интересно природно явление ще премине над България.

По време на прекосяването на следващия леден атмосферен фронт над България чакаме да се образува един забавен метеорологичен феномен, който ще докара до значителни валежи от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия. На доста малко места по света хората стават очевидци на толкоз добре изразено събитие, и то с сходна активност. Обикновено такива фронтове през зимата не са богати на влага и валежите от тях са нищожни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче демонстрират, че на доста места в Северна България ще се образуват значителни валежи от сняг.

Какво ще се случи? 

Към 17 декември над България ще стартира прекосяването на леден атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дни по-рано част от от Карпатите той се раздели на две елементи (източен и западен поток ). Западният минава през цяла Сърбия и се чака да връхлети България след обяд в петък с увеличаване напразно, намаляване на температурата и слаби валежи. 

По същото време част от студения фронт заради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е заставен да заобиколи Карпатите, като трансформира посоката си и нахлува от североизток. През деня и по здрач потоците се засрещат в подветрените южни скатове на Карпатите, което ще докара до образуването на конвергентна линия. 

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската низина снежната завивка може да надмине 10-20 см. за малко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

dunavmost.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР